Verktyg för mjuka material

För att göra bra plåtarbeten behövs bra verktyg. Det krävs olika verktyg för olika typer av jobb och verktygen varierar även beroende av material. Vissa material är mjukare och mer ömtåliga än till exempel stålplåt.
Verktyg för mjuka material

Exempel på mjuka material är titanzink, koppar och aluminium. Verktyg framtagna för dessa material har ofta en radie, eller en vulst, för att kunna göra mjukare bockningar.

Här är en falstång från Stubai med vulst.

Till flera av våra populära benders finns extra hjul för större radie, just för bearbetning av mjuka material

Det finns även verktyg försedda med plastbackar eller gummibeläggning för att vara mer skonsamma mot plåten. Detta är bra för material som är repkänsliga. Dubbelfalsslutaren Nova från Rau är försedd med plastbackar, varav ena sidan är utbytbar. Denna är perfekt till bandtäckningar av till exempel zink. Zink, som lätt kan spricka om man inte är försiktig, bearbetas med fördel med hjälp av exempelvis falstång och pressfalstång med vulst och takfalstång med radie. Slitssaxen är också viktig vid arbeten med dessa material. Snitt med slitssaxen hjälper till att undvika sprickor som uppkommer vid spänningar i materialet.

Vi rekommenderar även vår grepptång med plastbackar vid arbete med mjuka material, liksom schaljärnet med gummibeläggning. I utbudet från Stubai finns även andra verktyg med gummibeläggning.

Några produkter lämpliga för mjuka material

Logga in
Choose language