Dubbelfalsslutare – för täta och hållbara falsade plåttak
Dubbelfalsslutare är ett viktigt verktyg för plåtslagare som arbetar med bandtäckning och andra typer av falsade plåttak. Deras främsta uppgift är att stänga falsen – det vill säga den vikta skarven mellan två plåtband – på ett sätt som både är tätt och hållbart över tid.
När används en dubbelfalsslutare?
Vid bandtäckning används två typer av falsar: enkel- och dubbelfals. Den första vikningen görs oftast för hand eller med ett enklare verktyg, medan den andra – den som verkligen låser falsen – kräver ett specialverktyg. Det är här dubbelfalsslutaren kommer in. Den används i det avslutande momentet för att pressa samman falsen så att den blir helt tät mot regn, snö och vind.
Dubbelfalsslutare används framför allt vid:
Taktäckning med bandplåt
Fasader med stående fals
Montering av integrerade solcellstak
Byggnadsplåtslageri där lång hållbarhet och estetik är viktig
Olika typer av dubbelfalsslutare
Det finns flera olika typer av dubbelfalsslutare beroende på behov, arbetsmiljö och projektets omfattning:
1. Manuella dubbelfalsslutare
Perfekta för mindre ytor eller där el/batteridrift inte är praktiskt. Dessa verktyg pressar falsen i två steg och används med handkraft. De är lätta att bära med sig, kräver ingen extra utrustning och är skonsamma mot plåten. Dessa finns i flera olika varianter, där Raus blågula dubbelfalsslutare är välkänd. Det finns även varianter i rostfritt, aluminium och även modeller utrustade med plastbeläggning för att vara extra skonsamma mot plåten.
2. Maskindrivna dubbelfalsslutare (batteridrivna)
För större takytor eller där snabbhet är avgörande är maskindrivna modeller idealiska. De drivs vanligtvis av en batteridriven borrmaskin och kan klämma både enkel- och dubbelfals i ett enda svep – i hastigheter upp till 30 meter per minut. Detta sparar mycket tid och ger ett konsekvent resultat utan risk för skador på materialet. Här är DubbelfalsSeamer populär.
En dubbelfalsslutare är alltså inte bara ett hjälpmedel – det är en garanti för kvalitet, täthet och lång livslängd på plåttaket. Genom att välja rätt modell för jobbet kan du som plåtslagare arbeta både snabbare och säkrare.