"Det har blivit ett antal tusen kvadrat med DubbelfalsSeamer"

Joar Ronsten från Gotland är 23 år och har arbetat som plåtslagare sedan han vara 15 år. "Målet är att hela tiden utvecklas för att klara svårare jobb ännu bättre", säger han.

Joar Ronsten är född och uppvuxen i Visby. Det är även på Gotland han idag arbetar som plåtslagare.

– Att jag blev plåtslagare berodde på att jag hade praktik som det på högstadiet och fattade tycke för yrket. Efter praktiken fick jag extrajobb på företaget där jag hade praktik, sedan har det bara rullat på, berättar Joar som idag arbetar på Eklunds plåt.

Tvåa i uttagningen till EuroSkills

Under 2023 var han dessutom med i uttagningen till EuroSkills.

Att bara få vara med i uttagningen är en bedrift då det är landets främsta plåtslagare under 25 år som blir uttagna. Joar lyckades bra och slutade tvåa i den tuffa konkurrensen efter att ha fallit på målsnöret mot Olle Spetz. Även om uttagningen "bara" slutade med en andraplats gav den värdefull erfarenhet inför framtiden.

– Jag tar med mig att noggrannhet är viktigt för ett bra resultat och då får man ge att det tar lite längre tid, konstaterar han.

Färdiga resultatet är målet

En av de absolut bästa sakerna med att vara plåtslagare är nämligen att se det färdiga resultatet.

– Känslan när man är klar med ett projekt, ser resultatet och känner att det här blev bra. Det är det roligaste med yrket, tycker Joar.

För ett bra resultat är naturligtvis verktygen viktiga. De viktigaste verktygen i Joars egen verktygshink är saxarna från Bahco, för som han själv säger, de fungerar även som hammare och falstång i nödfall. Ett verktyg som blivit viktigt är DubbelfalsSeamern.

– Det har blivit ett antal tusen kvadrat med den, berättar han.

Cykla Vätternrundan

När Joar inte arbetar som plåtslagare gillar han tennis, motorsport och cykling. En av de stora sakerna Joar ser fram emot under året är relaterat till det sistnämnda intresset, det är att cykla Vätternrunda.

Yrkesmässigt ser 23-åringen fram emot att fortsätta som plåtslagare och utvecklas i sitt yrke.

– Jag vill alltid bli bättre för att kunna lösa svårare projekt med ett ännu bättre resultat, avslutar Joar.

Logga in
Choose language