Detta blir Olles viktigaste verktyg på yrkes-EM

Med många timmars träning i ryggen är Olle Spetz redo för yrkes-EM EuroSkills."Jag satsar på att göra så bra ifrån mig som möjligt och roligast hade det såklart varit med guld", säger plåtslagaren som till vardags arbetar på Arnes Plåtslageri i Alboga.
Detta blir Olles viktigaste verktyg på yrkes-EM

På gymnasiet vann Olle SM för unga plåtslagare. När experten på plats sa till Olle att de skulle ses på EuroSkills kunde han aldrig tro att det skulle bli verklighet.

Jag trodde aldrig att jag skulle ta mig dit, berättar Olle.

Efter uttagningarna, som hölls i början av året, stod det dock klart att Olle blir Sveriges representant i tävlingen. Sedan dess har det blivit över 200 timmars schemalagd träning.

Alla deltagare har fått ett testprojekt att öva på. På tävlingen kommer detta förändras till 30 procent, men man vet på ett ungefär vad det kommer handla om.

Övar på testprojekt

Testprojektet som Olle övat på de senaste månaderna är en fasad med skivtäckning och fönster. Det är ett arbete som inte står på schemat så ofta i verkligheten så det har varit en del klurigheter att lära sig. Tävlingen kommer att ske under tre dagar och där kommer världens sju främsta plåtslagare att göra upp om det ärofyllda guldet.

Alla Olles arbetskollegor från Arnes plåtslageri i Alboga kommer att finnas på plats för att heja.

Det känns jättebra, skönt att få stöd på plats, tycker Olle – som är tacksam för allt stöd som företaget gett, även under den viktiga träningen.
Utan dem skulle detta aldrig ha varit genomförbart, konstaterar han.

Egna verktyg

Förutom arbetskamraterna följer självklart de egna verktygen med till tävlingarna i Gdansk.

Man har ju slipat och tränat med sina egna verktyg så det är viktigt att ha sina egna.

Viktigaste under tävlingarna tror Olle själv blir ritsmåttet julgranen.

Det är helt suveränt, jag gillar att veta att måtten stämmer exakt. Då tar jag fram julgranen och ristar och sen vet jag att det är korrekt.

Ett annat otroligt viktigt verktyg lär bli krumsaxen eftersom det kommer vara zinkavslut i aluminium. Då är en bra krumsax av största vikt så att materialet inte spricker.

Sen är en schysst falstång alltid viktigt, konstatera Olle som själv har en 45-gradig falstång från Stubai som favorit.

Verktyg med gummibeläggning

Inför tävlingarna har han upptäckt utbudet med verktyg försedda med skyddande gummibelägg. De har blivit nya favoriter i och med att det är extra viktigt att inte repa och skada plåten under tävlingarna. Bland de nyfunna favoriterna finns, förutom falstången med gummibelägg även dubbelfalsslutaren nova från Rau som är försedd med plastbackar.

Tävlingarna kommer arrangeras mellan 5-9 september i Gdansk. Totalt kommer 600 unga yrkesverksamma från 32 länder tävla i 43 olika yrken.

Olle kommer göra några avslutande träningstimmar innan det bär av mot Polen. Där hoppas han sedan vara bra förberedd för att vara med och slåss om guldmedaljen.

– Det är jämnt så det är svårt att säga vad mina chanser är, men självklart satsar jag på att vinna, avslutar han.

Logga in
Choose language