Falstång

Visar 1-30 av 32 artiklar

Mer om falstången

Falstången är ett viktigt verktyg för en plåtslagare. Tången används bland annat för att vika och böja plåt för till exempel gavlar på ett fönsterbleck. Vid bandtäckningar brukar falstången användas för att klämma åt falsen så att bandet sitter på plats. Falstången används helt enkelt flitigt vid alla typer av plåtarbeten.

En av våra stora leverantörer av falstänger är Stubai. Falstängerna från den österrikiska leverantören är kända för sina höga kvalitet och är välkända inom branschen. Verktygen är tillverkade med enorm kunskap i ryggen och ger användaren möjlighet att bocka och forma plåten med stor precision. Den goda kvaliteten gör att falstägerna från Stubai är förstahandsvalet för många plåtslager.

Falstång i olika varianter

Det finns en rad olika falstänger att välja mellan. Eftersom verktyget används frevent är kvaliteten viktig. 

Käftbredd och gapdjup är två egenskaper att ta hänsyn till hos falstången. Ju större käftbredd desto bredare falser. Har falstången ett stort käkdjup kan du böja mer stålplåt. Dock innebär det också att du måste lägga mer kraft på stålet. Käftarna finns också med olika böjningar.

FAQ om falstången


1. Vad är en falstång och hur används den?
- En falstång är ett handverktyg som används för att vika och forma plåtkanter. Den är avgörande inom plåtslageri för att skapa exakta och hållbara vik i metallplåtar. Falstången är ett mycket viktigt verktyg för plåtslagaren.

2. Vilka typer av arbeten är falstång bäst lämpad för?
- Falstång är bäst lämpad för arbeten inom plåtslageri, takläggning och ventilationsinstallationer där precis bockning av plåtar krävs.

3. Hur skiljer sig en falstång från andra plåtslageriverktyg?
- En falstång är specifikt utformad för att skapa skarpa och exakta bockningar i plåt. Olika falstänger använder till olika saker. Övriga tänger har andra användningsområden.

4. Vad bör man tänka på när man köper en falstång?
- När man köper en falstång bör man överväga materialets kvalitet, ergonomin på handtagen och storleken på tången för att säkerställa att den passar ens specifika behov. Falstången finns i olika bredd och de är vinklade i olika grader. Det finns varianter med vulst för användning med mjuka material och sådana med plastbeläggning för att inte skada plåten. Det finns även varianter i rostfritt och i nirolook, varav det sistnämnda är ett ytskickt som inte rostar lika lätt som vanlig plåt.

5. Kan man använda en falstång för andra material än metall?
- Ja, en falstång kan även användas för att vika och forma andra tunna material som plast och koppar, men den är främst designad för metallplåtar.

6. Hur underhåller man en falstång för lång livslängd?
- För att underhålla en falstång bör man regelbundet rengöra den från smuts och metallflisor, smörja rörliga delar och förvara den på en torr plats för att undvika rost.

7. Vilka är fördelarna med att använda en falstång?
- Fördelarna med att använda en falstång inkluderar exakta och jämna vikningar, förbättrad arbetskvalitet och ökad effektivitet vid plåtarbeten.

8. Vad är skillnaden mellan en falstång och en vanlig tång?
- Skillnaden mellan en falstång och en vanlig tång är att falstången är specifikt designad för att vika och forma plåtkanter, medan en vanlig tång är mer generell och används för att greppa och klippa.

9. Hur använder man en falstång för att vika plåt?
- För att använda en falstång för att vika plåt, placera plåten mellan tångens käftar där du vill göra vikningen, tryck samman handtagen och böj plåten till önskad vinkel.

10. Vad innebär box joint och lap joint?
- På de olika modellerna av falstänger anges lap joint och box joint. Det är hur tängerna är sammansatta. Lap joint kan översättas med enkelledad och box joint med dubbelledad. Den sistnämnda är tåligare än den förstanämnda.

Falstång
Logga in
Choose language